Finish live op scherm te volgen
-

Vanavond om 18.30 uur, een half uur eerder dan voorgaande jaren, klinkt het eerste startschot van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace 2019. De vloot begint dan verdeeld over dertien startlocaties langs het Marker- en IJsselmeer aan een etmaal zoveel mogelijk nautische mijlen verzamelen. Dat is de essentie van deze klassieker onder de kajuitjachten. Dit jaar staat de teller op 404 voorinschrijvingen. De spectaculaire finish voor de haven van Medemblik zal vanaf de kade live te volgen zijn op een groot scherm.

De Volkswagen T2 oldtimer met ledscherm van 2 x 3 meter komt naast de Vischafslag te staan. Daarop zullen tussen 17.00 en 24.00 uur foto’s te zien zijn, die direct vanaf de finishlijn worden gepubliceerd. Daarnaast verzorgt het team van Zeilhelden.nl tussen 17.00 en 20.00 uur met meerdere camera’s live videobeelden. Presentator Riemer Witteveen geeft daarbij het commentaar. Ook zullen interviews met deelnemers te horen zijn. “Op deze manier hopen we het publiek meer beleving te bieden. Juist de finish is een enorm spektakel, dat zich deels uit het zicht van de toeschouwers afspeelt. Bovendien hebben de honderden zeilers allemaal een boeiend verhaal te vertellen. Voor deze 55e editie hebben we bij de haveningang ook weer een omroeper staan, die de binnenstromende deelnemers persoonlijk gaat verwelkomen. Kortom, de binnenkomst wordt heel feestelijk”, aldus Klaas Jan Kroon, voorzitter van het Kustzeilers 24 Uurs Racecomité.

Het belooft een zomerse jubileumeditie te worden met veel zon en windkracht twee tot drie. Heel anders dan de 24 Uurs Zeilrace van vorig jaar, die vanwege heftige weeromstandigheden juist als zwaarste ooit de boeken in ging.

Over Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 55ste keer de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer zeilen, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Deelname aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de ORC Club volbemand en doublehanded, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ (klassieke) jachten, PolyClassic jachten, zeegaande multihulls alsmede in niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.

De Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende organisaties: Gemeente Medemblik, Nationale Nederlanden, Ondernemersfonds Medemblik, Stadshavens Medemblik en Stichting Jachthaven Medemblik.


  • Nationale Nederlanden
  • Gemeente Medemblik
  • Stichting Jachthaven Medemblik
  • Stadshavens Medemblik
  • K.Z. & R.V. Hollandia
  • Zeilen
  • Nemass de Boer
  • Ondernemersfonds Medemblik

Melding